Roslie Sidik

Maklumat Peribadi

Roslie-Sidik

Roslie Sidik dilahirkan di Singapura pada tanggal 23 Oktober 1972. Seorang bekas pelajar Maktab Rendah Jurong, beliau sangat meminati sastera Melayu dan Inggeris. Sejak di bangku sekolah lagi, beliau telah meminati bidang penulisan dan aktif dalam pertandingan perbahasan. Di dalam bidang bahasa dan sastera Melayu, beliau pernah menerima bimbingan daripada dua orang sasterawati tanah air, Dr Sa’eda Buang dan Rasiah Halil. Berkat bimbingan mereka, minat beliau kepada bahasa dan sastera Melayu semakin berkembang.

Pada tahun 1996, beliau telah berjaya menamatkan pengajiannya di peringkat Diploma Pendidikan dari Universiti Teknolgikal Nanyang/Institut Pendidikan Nasional. Beliau seterusnya meraih ijazah Sarjana Muda dalam Kesusasteraaan Inggeris dan Bahasa Inggeris. Beliau juga telah menamatkan pengajiannya dalam program ”Kepimpinan dan Pengurusan Di Sekolah” (MLS) pada tahun 2008.

Kini, beliau adalah seorang guru yang menerajui sebuah jabatan di salah sebuah sekolah pemerintah di Singapura.

Sebagai penulis, beliau gigih mendalami ilmu penulisan. Pada tahun 2008, beliau telah dipilih sebagai wakil sasterawan muda Singapura untuk program penulisan di Bogor, Indonesia anjuran Majlis Sastera Asia Tenggara (Mastera). Beliau juga telah dipilih oleh Majlis Seni Kebangsaan untuk mengikuti program penulisan bimbingan sasterawan Isa Kamari (Penerima Anugerah Tun Sri Lanang, 2009).

Pencapaian

  • §  Hadiah Sastera Anugerah Persuratan 2007 & 2011 (Esei/Kritikan Sastera).
  • §  Anugerah Golden Point SPH-NAC, 2009 & 2011 (Cerpen)
  • §  Anugerah Tokoh Muda PENAMAS 2009 (Perguruan Melayu).

Penerbitan

Penulis amat meminati bidang penulisan genre cerpen, esei dan kritikan sastera, dan drama.

Cerpennya yang sulung diterbitkan di Berita Harian, Singapura pada tahun 2000, bertajuk ”Bisikan Seorang Kekasih”. Beliau telah menghasilkan sebuah antologi cerpen Penulis Muda Tiga Negara, Kota Tanpa Karya (2008) serta dua buah kumpulan cerpen persendirian, Doaku (2011) dan Mat Karipap (2014).

Esei sastera beliau yang sulung bertajuk ”Penyair lama harus cuba fahami penyair muda” diterbitkan di Berita Harian pada tahun 2004. Esei-esei yang lain pernah diterbitkan adalah seperti ”Suara Wanita”, ”Karya Isa Unik”, ”Hijrah Minda”, ”Karya Suratman boleh dijadikan kayu ukur menilaikan kejayaan penulis”, ”Bahasa bersahaja tapi dapat sampaikan dengan berkesan”, dan ”Menyingkap rahsia di sebalik yang tersirat”.

 

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s